Az önismeret segít felülkerekedni a kudarcon

A bukásairól és kudarcairól nem szívesen beszél az ember. Tabutémának számít. Inkább eltitkolják, minthogy felvállalják. Én viszont képes vagyok nyíltan és teljesen őszintén beszélni róla. Érdekel, mi vitt rá erre? És az, hogyan válhat a kudarc a legjobb barátoddá? Hogy miért érdemes a kebledre ölelned? Vagy inkább arra vagy kíváncsi, hogyan segít az önismeret felülemelkedni a kudarcokon? Ebben a blogbejegyzésben minden kérdésre megkaphatod a választ.

Célom, hogy minél közelebb hozzam hozzád az önismeretet. Szeretném, ha látnád, hogy ez mindennek az alapja. Nélküle olyanok vagyunk, mint a hajó a tengeren, ami ki van szolgáltatva az élet viharának. Így leélni egy életet nemcsak terhes, hanem félelmetes is. Ragadd hát meg azt a kormányt, és navigáld ki a hajódat nyugodtabb vizekre. Mutatom, hogyan!

A szép a kirakatba, a kudarc a szőnyeg alá

Az emberek már egészen kiskorukban megtanulják, hogy a szép dolgokról beszélni kell, a gondnak pedig a szőnyeg alatt a helye. Hiszen az a legjobb, ha nem veszünk róla tudomást. Ha nem látjuk, nincs is ott. Ha másra helyezzük a fókuszt, akkor lekerül a problémáról.

Ezért szoktunk ilyenkor inkább másokat kibeszélni, vagy mások háza táján sepregetni, mondván: lám-lám, másoknak is ugyanúgy van problémája, velem ne foglalkozzon senki!

Amikor én átéltem a bukást, nem tudtam a szőnyeg alá söpörni. A vállalkozásom ugyanis a szülőfalumban volt, így az egész település ettől volt hangos. Nem tehettem mást. Elkezdtem nyíltan felvállalni a történeteket.

Tudod, mi lett a végeredménye ennek? Az, hogy az emberek elkezdték kibeszélni nekem a saját problémáikat. Felvállalták, hogy az ő családjukban, párkapcsolatukban, egészségükben is vannak gondok. Ettől pedig… felszabadultak!

Önismeret nélkül a kudarc csak kudarc…

A kudarc többféle formát ölthet, de mindegyikben közös, hogy az emberek nem szívesen beszélnek róla. Teherként hordozzák magukkal, és rengeteg energiát fektetnek abba, hogy időről időre visszasöpörjék a szőnyeg alá – és minél tovább ott is tartsák.

Azzal, hogy én őszintén kiálltam az emberek elé, ők elkezdtek megkeresni engem.Látták, hogy tudom kezelni a helyzetet.Hogy túl tudok lépni a bukáson, és valójában…megkönnyebbülve élem az életemet.

Azt akarták, hogy segítsek. Mutassam meg, hogyan lehet túllépni egy-egy nehézségen és felszabadultan élni utána. Ekkor jöttem rá, milyen fontosak az életben a kudarcok. Tanítanak és erősítenek minket, ha nyitottak vagyunk a mondandójukra. Ehhez azonban tudatosságra és önismeretre van szükség.

Az a tapasztalatom ugyanis, hogy önismeret nélkül a kudarc az csak ennyi… kudarc. A megfelelő látásmóddal azonban olyan ugródeszkává válhat, amelynek hála jobbá formálhatjuk az egész életünket.

Miért van szükség a kudarcokra?

Tudom, mennyire furcsának tűnhet a gondolat, hogy szeressük a kudarcokat. Először én is a klasszikus módon, a régi egóval és a régi elmével reagáltam. Azt gondoltam, hogy itt a vég és a cégem nélkül nem akarok élni. Viszont most már mérhetetlen hálás vagyok azért, ami történt.

Minden egyes pofonból, minden egyes kudarcból tanulnunk kell valamit. Ez a feladatunk. Én megtanultam értékelni azt, amim van.Azelőtt ugyanis kifelé éltem az életemet. Mindenki azt látta, hogy bőség van. Volt pénz, volt szép autó, szép ház, ám nem volt kapcsolatom sem a családommal, sem a férjemmel.

Kőkemény üzletasszonyként a fókusz csakis az üzleten volt.Én pedig teljes mértékben meg voltam győződve róla, hogy ez normális.

Amikor elveszítettem mindent, rögtön jöttek a kérdések… Miért történt ez? Hiszen annyira szerettem! Miért kell most ezt átélnem? Aztán jobban belegondoltam. Mi az, amit szerettem? Egy céget. Egy ingatlant. Egy autót. A tárgyakat… Csakis a tárgyakat. A valódi értékek, mint a gyermekeim és a családom, másodlagosak voltak.

A kudarc megtanít hálásnak lenni

Az emberek sokáig azt gondolták: mekkora bőségben éltem akkoriba, most pedig milyen szegény vagyok. Szerintem viszont teljes mértékben fordítva van. Ugyanis a bőség a párkapcsolatot jelenti, a gyermekeket, az apró örömök megélését és a hálát.

Sőt, a kudarc arra is megtanított, hogy legyek hálás a kis dolgokért is. A reggeli madárcsicsergésért, a napsugarakért vagy a friss levegőért. Korábban ez nem volt jellemző. Ha elértem egy célt, annak sem örültem teljes szívből. Egyszerűen kipipáltam fejben és mentem tovább. Mentem az egyre nagyobb célok felé, és amikor elértem a csúcsra, akkor nem tudtam, hogyan tovább.

Közben pedig a munkán kívül nem érdekelt más. Ezért kellett ez az óriási pofon.Magamtól nem jöttem volna rá, mi a probléma az életemmel.

Önismerettel az ember igenis meg tud változni

Burokban élünk. Az elképzelt kis világunkban. Én ugyanígy éltem az életemet az önismeret és a tudatosság előtt. Aztán amikor eltűnt ez a burok, egy teljesen más világ tárult elém. Egy jobb, színesebb világ, ami mindig ott volt csak az egóm és a hitrendszereim miatt nem láttam.

Talán te is így vagy még ezzel. Nem látod ezt a gyönyörű világot, mert a blokkok a tudattalanodban nem hagyják.

Most talán még kiszolgáltatott emberként gondolsz magadra. Valakire, akit az élet csak dróton rángat, és jönnek a rosszabbnál rosszabb megpróbáltatások. Önismerettel azonban rájössz: nincs olyan helyzet, amiből ne lehetne győztesként kijönni.

Még akkor sem, ha az elején nagyon elveszettnek látszik a harc. Tudom, hiszen napi szinten találkozom emberekkel, akik azt gondolják, hogy itt a vég. Nincs más dolgom, mint megmutatni nekik, hogy a korlátokat és a katasztrófákat ők teremtették saját maguknak.

Amikor ezeket meglátják, akkor gyönyörűen megváltozik az életük.

Nincs olyan kudarc, amit ne lehetne túlélni!

Ha te is épp egy kudarcos időszakot élsz meg, ne félj segítséget kérni. Tudom, milyen érzés ez. Ott vannak a kisebb-nagyobb katasztrófák, te pedig el vagy veszve közöttük. Azt kell megnézned elsősorban, hogy mit tanít neked ez a kudarc. Mit próbál megmutatni. Ha erre rájössz, máris sokkal jobban fogod értékelni, és ki tudja! Talán még hálás is leszel a jelenlétéért.

Úgy érzed, ehhez segítségre lenne szükséged? Szeretnél önismeretet és tudatosságot tanulni, hogy a kudarcokat ugródeszkákká formáld? Számíthatsz a támogatásomra. Gyere el a nagysikerű Ismerd meg önmagad! tanfolyamra, és szerezz egy átfogó tudást az elméd, a tudattalanod és a világ működéséről!

Találd meg a helyedet a saját életedben, fedezd fel a generációs mintákat, amelyek eddig akadályoztak, és kerekedj felül rajtuk. Most itt a lehetőség, hogy elkezdhesd irányítani a sorsodat!

Kattints a linkre, és nézd meg, mikor lesz a következő tanfolyam: https://natimethod.hu/imo2022/

Kapcsolódó tartalmak

Tudatos karácsony bosszúság és stressz helyett

Tudatos karácsony bosszúság és stressz helyett

Hogyan lehet csökkenteni a karácsonyi stresszt? Mi az oka egyáltalán a karácsonyi veszekedéseknek? Az ünnepi időszakhoz közeledve egyre gyakrabban merülnek fel ezek a kérdések az emberekben. Látják, mi folyik körülöttük – gondolok itt az intenzív érzelmekre és a...

read more
Emberi szerepek – Miért mutatjuk magunkat másnak?

Emberi szerepek – Miért mutatjuk magunkat másnak?

Az emberi szerepek egy különösen fontos téma az önismeretben. Minden ember, aki elindul ezen az úton, idővel felteszi a kérdést: Miért mutatjuk magunkat másnak? Szerepek, énrészek, álarcok, játszmák szövik át életünk területeit. Miért jellemző ez a viselkedésminta? Mi...

read more
Az ego az ellenségünk?

Az ego az ellenségünk?

Manapság mindenki az egóról beszél, jól tudom. Azt halljuk, hogy ez egy rossz dolog és minél hamarabb meg kell szabadulnunk tőle. Így benned is felmerülhet a kérdés: az ego az ellenségünk? Én most egy másik oldalról fogom megközelíteni az ego börtönének kérdését,...

read more