Hogyan lehet csökkenteni a karácsonyi stresszt? Mi az oka egyáltalán a karácsonyi veszekedéseknek?

Tudatos karácsony bosszúság és stressz helyett

Hogyan lehet csökkenteni a karácsonyi stresszt? Mi az oka egyáltalán a karácsonyi veszekedéseknek? Az ünnepi időszakhoz közeledve egyre gyakrabban merülnek fel ezek a kérdések az emberekben. Látják, mi folyik körülöttük – gondolok itt az intenzív érzelmekre és a stresszre –, mégis nehezükre esik tenni ellene. Ennek legfőbb oka, hogy nem tudják, milyen egy tudatos karácsony.

Ezért döntöttem úgy, hogy ebben a cikkben erről fogok írni – nekik és neked is. Hiszen talán a te életedben is inkább a stressz van jelen ebben az időszakban, mintsem a szeretet vagy a hála. Szeretnél ezen változtatni? Érdekel, hogy a szeretet is döntés kérdése, vagy sem? Tudni szeretnéd, hogyan lehetsz tudatos karácsonykor? Arra biztatlak, kedves Olvasó, hogy tarts velem! Ebben a bejegyzésben meg fogod találni a válaszokat.

A szeretet ünnepe?

Komolyan így éljük meg? Tényleg a szeretet van a fókuszban karácsonykor? A csúf igazság az, hogy nem. Valamiféle ál-szeretetet ráerőltetünk az ünnepre, ugyanakkor ez mélységesen távol áll a valóditól. Tudom, kemény szavak ezek, ugyanakkor a tudatosságnak fontos része az igazság. Sőt, elengedhetetlen.

Csak tedd a szívedre a kezed, és nézz egy kicsit magadba. Mit látsz? Benned is inkább a megfelelési kényszer munkálkodik, mert jön a család? Azon agyalsz, hogy mibe fog már megint belekötni az anyós? Hogyan „éled túl” az ünnepeket?

Vagy inkább azért élsz meg intenzív érzelmeket, mert arra vágysz, hogy minden tökéletes legyen? Ki vannak osztva a feladatok, meg van tervezve a hatfogásos menü, és azt is pontosan tudod, ki hányféle ajándékot kap?

Ez minden, csak nem szeretet. Fontos, hogy ezt tudd. Szóval, ha az érdekel, mi az oka a karácsonyi stressznek, a válaszom: pontosan az, amit fentebb leírtam. A megfelelési kényszer, a külsőségek, az ál-szeretet, és a tény, hogy a fókusz a „tökéletesség” hajszolásán van, és nem az ünnep lényegén.

Karácsonyi stressz örökül adva

Egész évben rohansz. Végre pihenhetnél, megállhatnál egy kicsit, de nem tudod megengedni magadnak. Mert jön a család, díszíteni kell, ajándékot venni, a testvéred már megint valami drága dolgot ad a gyerekeidnek, és azon izgulsz, hogyan fogod tartani a szintet, és sorolhatnám a példákat.

Meg kell főzni, be kell szerezni a kacsát, de a család fele érzékeny, nem ehetnek akármit, ó és még a karácsonyfa is ott van! Erre szokták azt mondani, hogy szenteste csak „beesel a fa alá”, és a nagy rohanás és megfelelés után azt várod, hogy majd csettintésre átszellemülsz. Ez nem így működik.

Arról nem beszélve, hogy minden családnál létezik egy rendszer. Egy karácsony előtti rendszer arra vonatkozóan, hogyan lesz jó ez a nap. Ez jellemzően az egyik családtag elvárásai alapján áll fel, a többiek pedig ennek igyekeznek eleget tenni. Nem csoda hát, hogy mindenki – még a gyerekek is! – stressznek élik meg a karácsonyt.

Ugyanis ezt látják, és érzik a szülők megéléseit. Hiába van jelen bennük az izgalom és a kíváncsiság, elmossa őket az érzelmi cunami, amit anyutól és aputól kapnak, akik végigstresszelik a készülődést. Így adják tovább generációról generációra a rossz érzések energiáját.

Karácsonyi veszekedések és Jingle Bells

Nagyon sok karácsony végződik veszekedéssel. Ennek oka, hogy huzamosabb ideig vagyunk összezárva a családdal. Mindenki behozza a saját kis batyuját, a saját kis stresszét, ami összeadódik a fa körül. Ilyen energiák között ki tudná megélni a szeretetet és az ünnepi hangulatot?

Rövid időn belül az érzelmek annyira túlcsordulnak, hogy veszekedés a végeredmény. Mi az, amit tehetünk? Egyrészt a tudatos ember jól látja a másikat. Tud annyira empatikus lenni, hogy nem szítja tovább a tüzet. Másrészt képes határt húzni a családdal szemben, harmadrészt pedig: nem csinálja ki magát, és az advent nem a rohanásról szól.

Fáradtan, kimerülten, kiégve ugyanis elég nehéz örülni egymásnak, jó érzéseket megélni, és ünnepi hangulatba kerülni. Inkább a feszültség és a hirtelen haragúság van jelen, nem pedig a szeretet. És ez nem azért van így, mert baj van veled, hanem egyszerűen így működik az ember.

Intenzív érzelmek okai

A család jelenlétével összeadódik ugyanaz az energia, ami régen is ott volt. Akkor, amikor gyermek voltál. Ezért is élheted meg olyan intenzíven ezt az időszakot. Mintha visszaköszönne a múlt, és felnyílnának bizonyos sebek. Erre persze jellemzően teljesen tudattalan vagy – te és mindenki más is –, csupán azt érzed, hogy valami nem jó, és feszültség van benned.

A családdal megjelenik ugyanaz a nehéz érzés, ami miatt te elzárkóztál gyermekként, és közömbössé váltál. Vagy bejön az otthonodba ugyanaz a negatív érzés, amitől szerettél volna elmenekülni. Persze, hogy feszült leszel, és persze, hogy belemész a karácsonyi veszekedésbe.

Tudom, hogy szeretnél egyszerre orvosolni minden nehézséget és problémát, ám ez nem mindig tud könnyedén, egyik pillanatról a másikra megtörténni. Ugyanis csak egy tudatos ember tudja igazán tudatosan megélni a karácsonyt. Valaki, akire már nincsenek hatással a régi, gyermekkori érzések. Aki már begyógyította a sebeit.

Út a tudatos karácsony felé

A karácsony hihetetlenül jó alkalom arra, hogy megismerkedj magaddal, és gyakorold a tudatosságot. Érdemes megállnod egy pillanatram, és feltenni magadnak a következő kérdéseket:

  • Nálunk milyen volt otthon a karácsonyi rendszer?
  • Mit láttam, mit éltem meg gyermekként?
  • Milyen rendszer épült ki az én családomban, a gyerekekkel?
  • Milyen érzéseket élek meg karácsony előtt és karácsonykor?
  • Kinek akarok megfelelni?
  • Jó érzések vagy inkább csupa negativitás van bennem? Mi ennek az oka?

Ha egy picit elgondolkodsz ezeken, máris megtetted az első néhány lépést a tudatos karácsony és a valódi szeretet felé. Azt ugyanis fontos hangsúlyoznom: odafigyelés és felelősségvállalás nélkül csak tovább fogod hajtani a stressz-malmot!

Ám a végső kérdés, amihez el kell jutni:

  • Miért nem tudom megélni a szeretetet?
  • Miért nem vagyok rá képes? (Nemcsak karácsonykor, hanem 365 napon át.)
  • Komolyan ezt akarom továbbadni a gyermekeimnek?

Ugyanis a legnagyobb ajándék nem az, amit becsomagolunk és beteszünk a fa alá. Nem arra van szüksége sem a gyerekeknek, sem a társunknak, sem a szülőknek, se senkinek. Gondolkodj el azon, hogyan adj szeretetet ajándékba!

Ez a legfontosabb! És valójában mindenki maga tehet érte. Tehát a döntésig kell eljutni: „szeretném megélni az életemet szeretetben”.

A szeretet is döntés kérdése?

Ezt a kérdést is gyakran megkapom ebben az időszakban. Egyrészt igen, szükséges a döntés. Ki kell tűznöd a célt a magad elé. El kell köteleződnöd a szeretet mellett. Ez az alapja a tudatos, szeretetteljes ünnepi időszaknak is.

A Nati Method épp azért született meg, hogy tudatosságra tanítsa az embereket. Ez egy hosszú távú folyamat, és természetesen az eredmények is végigkísérik az életet. Dönthetsz úgy, hogy lelassulsz, hangolódsz már az ünnepek előtt is. A kérdések segíthetnek neked ebben.

Ugyanakkor érdemes nagyban gondolkodnod, és ténylegesen elindulni a tudatosság felé. A cél, hogy az egész életedet áthathassa az öröm, a szeretet, a hála és a tudatosság. Ne csak karácsonykor, hanem az év minden napján.

Ehhez ajánlom nagy szeretettel a Nati Method első lépcsőfokát, az Ismerd meg önmagad! programot. Itt éred el: https://natimethod.hu/imo2022/

Kellemes ünnepeket, és tudatos(abb) karácsonyt kívánok!

Nati

Kapcsolódó tartalmak

Emberi szerepek – Miért mutatjuk magunkat másnak?

Emberi szerepek – Miért mutatjuk magunkat másnak?

Az emberi szerepek egy különösen fontos téma az önismeretben. Minden ember, aki elindul ezen az úton, idővel felteszi a kérdést: Miért mutatjuk magunkat másnak? Szerepek, énrészek, álarcok, játszmák szövik át életünk területeit. Miért jellemző ez a viselkedésminta? Mi...

read more
Az ego az ellenségünk?

Az ego az ellenségünk?

Manapság mindenki az egóról beszél, jól tudom. Azt halljuk, hogy ez egy rossz dolog és minél hamarabb meg kell szabadulnunk tőle. Így benned is felmerülhet a kérdés: az ego az ellenségünk? Én most egy másik oldalról fogom megközelíteni az ego börtönének kérdését,...

read more