Az ego az ellenségünk?

Manapság mindenki az egóról beszél, jól tudom. Azt halljuk, hogy ez egy rossz dolog és minél hamarabb meg kell szabadulnunk tőle. Így benned is felmerülhet a kérdés: az ego az ellenségünk? Én most egy másik oldalról fogom megközelíteni az ego börtönének kérdését, úgyhogy kérlek, egy pillanatra felejts el mindent, amit eddig hallottál róla.

Élet negatív gondolatok nélkül

Tudod, a gondokban élő emberek elhisznek mindent, ami a fejükben történik, vagyis az összes gondolatot, és azok alapján élik az életüket. Ellenben a tudatos emberek nem azonosulnak a gondolataikkal.

Azt szoktam mondani: a tudatos ember fejében csend van az idő nagy részében. A mérgező gondolatok lecsökkennek, visszahúzódnak, és megmarad a tudatos jelenlét, a létezés az élet áramlásában.

Első hallásra ez teljesen abszurdnak tűnik. Mi az, hogy csend van valakinek a fejében? El sem tudod képzelni, igaz? Bennem már nincs meg az a régi zakatolás, ami egykoron. Már nem úgy kelek fel reggelente, hogy mit fogok csinálni délután, holnap vagy egy hét múlva. Egyszerűen kinyitom a szememet és élvezem a pillanat szépségét.

Hogy jutottam én el ide? Hogy jut el az ember a káoszból, a gondolatok rengetegéből oda, hogy csend van a fejében? Erre fogom megadni neked a választ ebben a bejegyzésben. Tarts velem!

Az ego játéka, vagyis az agy működése

Úgy lehet elérni a teljes csendet, hogy elengeded a régi szokásaidat, a régi hitrendszereidet. Ehhez azonban tisztáznod kell magadban, hogy az agyad csak egy szerv, aminek meghatározott feladatai vannak. A hátsó részben elhelyezkedő központ például azért felelős, hogy megvédjen téged. Hogy ezt megtehesse, elraktároz minden rossz dolgot, ami veled történt az életed során.

Amikor ugyanabba a szituációba kerülsz, az agy, mint egy kis fiókot, kihúzza ezt a régi tapasztalást, összeveti az új helyzettel, kielemzi, végül megjelenik ugyanaz a rossz érzés, mint egykor. Képzeld el, az agyad percenként többször is kihúzza azt a fiókot. Ráadásul minél idősebb vagy, annál több tapasztalásod van.

Amikor az ember ebben a mókuskerékben, ebben a folyamatban, ezeknek a gondolatoknak a hálójában él, nem is tudatosítja, hogy nem ő irányítja az életét. A gondolatok alapján írja magának ugyanazt a történetet újra és újra.

Ez az ego börtöne.

Hogyan győzhető le az ego? Hogyan válhatunk tudatossá?

A tudatos ember rájött arra, hogy az agy ugyanolyan szerv, mint az összes többi. Miért nem a szívünkben élünk? Miért nem a vesénkben? Miért nem a májunkban? Miért pont az agyunkban?

El kell jutni addig, hogy meglássuk: hogyan alakulnak ki bennünk a gondolatok. Észre kell vennünk, hogy folyton csak egy agyi reakció áldozatai vagyunk. Nem az a valóság. Nem a mérgező gondolatok.

A tudatos ember pontosan látja, hogy a gondolatok jönnek-mennek, de nem foglalkozik vele. Ugyanis tudja, hogy újra egy agyi reakció történik, semmi több. És mivel nem foglalkozik a gondolatokkal, nem figyel rájuk, nem kapnak energiát, ezért idővel szépen lassan eltűnnek.

Mondok erre egy példát. Lehet, hogy gyermekként azt láttad, hogy apu veszekszik anyuval. Őt megsajnáltad, apura pedig mérges lettél. Közben eltelt az idő, és férjhez mentél. A férfi állandó jelenlétével időről időre kihúzódik a fiók, és beindul a negatív gondolat, ami a betokosodott mintából fakad: vigyázz, a férfi veszekedni fog!

Megjelennek a rossz érzések, és persze beindul a veszekedés. Egy idő után azt veszed észre, hogy ugyanúgy éled a házasságodat, mint ahogy a szüleid. Pedig szereted a párod, nincs nagy baj a kapcsolatotokban, jól illetek egymáshoz, mégis automatikusan így reagálsz.

Az ego az ellenségünk?

Valójában az ego nem az ellenségünk. A jelenléte természetes. A negatív gondolatokkal sincs baj, amíg nem azonosulsz velük. A pozitív gondolkodás azért népszerű még mindig, mert jó érzések fakadnak a jó gondolatokból.

Igen ám, csakhogy hosszú távú változást és felszabadulást a tudatosság fog adni. Használd ki bátran a pozitív gondolatok feltöltő energiáját, közben pedig ne azonosulj a mérgezőekkel. Amíg az agyadban élsz, addig a gondolataid, az érzelmeid tartják a gyeplőt, és nem te tartod kordában az érzelmeidet.

Ha ezt felismered, már azzal léptél egyet előre azokhoz képest, akik még mindig nem látják, hogyan is működünk. Legyen társad a tudatosság útján a hit, hogy bármire képes vagy, és a kitartás, ami erőt ad még a nehéz napokon is.

Az Ismerd meg önmagad! programomon még többet tudhatsz meg a saját működésedről, az örökölt sorsról, a hitrendszerekről és a különböző családi mintákról. Szeretnél tisztán látni? Megszabadulni végre az örökölt viselkedéstől, és végre szabad lenni?

Várlak szeretettel a programon: https://natimethod.hu/imo2022/

Kapcsolódó tartalmak

Tudatos karácsony bosszúság és stressz helyett

Tudatos karácsony bosszúság és stressz helyett

Hogyan lehet csökkenteni a karácsonyi stresszt? Mi az oka egyáltalán a karácsonyi veszekedéseknek? Az ünnepi időszakhoz közeledve egyre gyakrabban merülnek fel ezek a kérdések az emberekben. Látják, mi folyik körülöttük – gondolok itt az intenzív érzelmekre és a...

read more
Emberi szerepek – Miért mutatjuk magunkat másnak?

Emberi szerepek – Miért mutatjuk magunkat másnak?

Az emberi szerepek egy különösen fontos téma az önismeretben. Minden ember, aki elindul ezen az úton, idővel felteszi a kérdést: Miért mutatjuk magunkat másnak? Szerepek, énrészek, álarcok, játszmák szövik át életünk területeit. Miért jellemző ez a viselkedésminta? Mi...

read more
Lehet tanulni a szerelmet?

Lehet tanulni a szerelmet?

A szerelem az életünk egyik legszebb érzése, amely idővel szeretetté vagy elfogadássá alakul át. Az a témakör (és persze sokszor problémakör), amely minden embert érint. Nem véletlen, hogy annyi film és sorozat épül köré, mint például a Szerelem aromája, a Szerelem...

read more