Vedd észre, hogy te mennyire akarsz megfelelni a szüleidnek, a feleségednek, a férjednek, a külvilágnak vagy bárki elvárásának.

Emberi szerepek – Miért mutatjuk magunkat másnak?

Az emberi szerepek egy különösen fontos téma az önismeretben. Minden ember, aki elindul ezen az úton, idővel felteszi a kérdést: Miért mutatjuk magunkat másnak? Szerepek, énrészek, álarcok, játszmák szövik át életünk területeit.

Miért jellemző ez a viselkedésminta? Mi köze mindehhez a megfelelési kényszernek? Mi a válasz arra a kérdésre: „Hogyan tudom önmagamat adni?”. Ebben a bejegyzésben ezt fogjuk körbejárni.

Megnézzük, mik a szerepek, az énrészek, és hogyan állunk bele a különböző viselkedésmintákba. Szó lesz továbbá arról is, mi a következménye ennek és hogyan tudunk ettől megszabadulni.

Készen állsz egy rövid kirándulásra a tudatosság és az önismeret földjén? Igen? Akkor vágjunk is bele!

Miért mutatjuk magunkat másnak?

Az első viselkedésmintát gyermekkorunkban vesszük fel. Akkor, amikor beállunk a jógyerek vagy a rossz gyerek szerepébe. Miért tesszük ezt? A jógyerek énrészünket azért vesszük fel, mert azt szeretnénk elérni, hogy szeressenek. A rossz gyerek szerepébe ugyanakkor azért bújunk, mert ellenállunk.

Nem foglalkozunk azzal, amit szeretnénk. Teljes mértékben mellőzzük a vágyainkat, mindössze a külvilág elvárásait vesszük figyelembe, és az alapján cselekszünk. Ez a megfelelési kényszer.

Be akarjuk bizonyítani egy életen keresztül, hogy megfelelünk az elvárásoknak, és meg tudjuk csinálni. Vagy épp ellenkezőleg: ellenállunk nekik, és azt gondoljuk, nincsenek ránk hatással. Ez azonban nem igaz, hiszen áthatják az egész életünket.

De honnan jönnek ezek az elvárások? Honnan jön a megfelelési kényszer? Természetesen a külvilágból. Ennek köszönhetően úgy telik el az élet a fejünk felett, hogy a viselkedésminták rángatnak minket dróton. Kérdezem én: hol vagyunk akkor mi? Hol van a valódi énünk? Hol van a szabad akarat, a saját vágyaink és álmaink?

„Hogyan lehetek önmagam?”

Nem csoda hát, hogy egyre több ember teszi fel a kérdést: „Hogyan lehetek önmagam? Hogyan tudom megtalálni a saját utam?” Ráadásul a válaszokért olykor hónapok vagy évek munkája szükséges.

De honnan jönnek ezek az elvárások? Honnan jön a megfelelési kényszer?

És ezzel meg is adtam a választ még egy fontos kérdésre az önismeret fontossága kapcsán. Azért elengedhetetlen a tudatosság és az önismeret az életben, mert így fogjuk tudni meglelni a saját válaszainkat.

Így tudod te is meglelni!

Így tudod megtalálni önmagad, a saját életutad és életcélod.

Azt hiszem, tudom, mi van most benned. Egy újabb kérdés. Ez jó! A kérdésekből sosem elég! Ha megvan, mire szeretnél választ kapni, akkor a felelet is megérkezik. Szóval… „Oké, Nati! De hogyan tudom jobban megismerni önmagam?” Erre gondoltál, igaz?

Olvass tovább, és a cikk végére megleled a választ! Sőt, tulajdonképpen most is épp ezt csinálod: tanulsz magadról.

Ide vezet a megfelelési kényszer

Szóval gyermekként beleállunk a különböző viselkedésmintákba, szerepekbe, így indul el számunkra a létezés. Aztán felnőttként szeretnénk jó férjek vagy feleségek lenni a házasságban, jó kolléga a munkahelyen és még sorolhatnám. Ezért bizonyos helyzetekben ismét a jól ismert mintákhoz nyúlunk. Hiszen a viselkedésminták a kapcsolatokban mindig jó szolgálatot tesznek.

Legalábbis látszólag!

Hiszen….

Ha jobban belegondolsz, akkor már látod, hogy tulajdonképpen egy életen keresztül cserélgetjük szerepeinket és álcáinkat. Végül oda jutunk, hogy elfelejtünk magunkra figyelni.

Nem foglalkozunk azzal, amit szeretnénk. Teljes mértékben mellőzzük a vágyainkat, mindössze a külvilág elvárásait vesszük figyelembe, és az alapján cselekszünk. Ez a megfelelési kényszer.

Ha szerencsénk lesz, akkor egy idő után megállunk, és feltesszük a kérdéseinket:

Az én szívem miért dobog? Mi a jó nekem? Mi a célom az életben? Ki vagyok én? Mit szeretnék? Kinek akarok megfelelni? Mikor jön el az én időm? Mikor élhetem meg azt, amit valóban szeretnék? Hogyan tudom önmagamat adni?

Te is itt tartasz most. És hidd el, ez már félsiker. Mert elkezded megkérdőjelezni a viselkedésmintákat. Ez az első lépés a tudatosság útján!

Mit lehet tenni az elvárások, a megfelelési kényszer ellen?

Vedd észre, kedves Olvasó, hogy te mennyire akarsz megfelelni a szüleidnek, a feleségednek, a férjednek, a külvilágnak vagy bárki elvárásának. Tedd a szívedre a kezdet és gondolkodj el azon, hogy ha igazán kezedbe vehetnéd a sorsod írását, akkor vajon milyen életet írnál magadnak? Olyat, amilyen most van, vagy egy teljesen mást?

Rengeteg kérdésre kaphatod meg a választ a Ne cipeld tovább! tanfolyamon. Azon fogunk dolgozni együtt, hogy felismerjük és letehessük a látható és láthatatlan terheket. A szerepek, a megfelelési kényszer, a viselkedésminta és az örökölt sors ugyanis pontosan ez: teher.

Az önazonosság az út egy tudatos élet felé, amire vágysz.

Miattuk elfolyik az energiánk, nem látjuk, mi a nekünk szánt életút, életcél, nem élhetjük és nem adhatjuk önmagunkat. Szerintem ennél kevés fájdalmasabb dolog van. Az önazonosság az út egy olyan élet felé, amire vágysz.

Ez a válaszom: ha meg akarod ismerni önmagad, akkor indulj el. Érleld, forgasd magadban a kérdéseket, és szánj időt az önismeretre. Nem kell a tanácstalanságban ragadnod. Én tudok neked segíteni. Az első lépéseket már megtetted. Adj egy új lendületet az önismereti utadnak a Ne cipeld tovább! programmal. Várlak szeretettel.

Itt tudhatsz meg többet: https://natimethod.hu/ne-cipeld-tovabb-online-program/

Kapcsolódó tartalmak

Tudatos karácsony bosszúság és stressz helyett

Tudatos karácsony bosszúság és stressz helyett

Hogyan lehet csökkenteni a karácsonyi stresszt? Mi az oka egyáltalán a karácsonyi veszekedéseknek? Az ünnepi időszakhoz közeledve egyre gyakrabban merülnek fel ezek a kérdések az emberekben. Látják, mi folyik körülöttük – gondolok itt az intenzív érzelmekre és a...

read more
Az ego az ellenségünk?

Az ego az ellenségünk?

Manapság mindenki az egóról beszél, jól tudom. Azt halljuk, hogy ez egy rossz dolog és minél hamarabb meg kell szabadulnunk tőle. Így benned is felmerülhet a kérdés: az ego az ellenségünk? Én most egy másik oldalról fogom megközelíteni az ego börtönének kérdését,...

read more
Lehet tanulni a szerelmet?

Lehet tanulni a szerelmet?

A szerelem az életünk egyik legszebb érzése, amely idővel szeretetté vagy elfogadássá alakul át. Az a témakör (és persze sokszor problémakör), amely minden embert érint. Nem véletlen, hogy annyi film és sorozat épül köré, mint például a Szerelem aromája, a Szerelem...

read more